diumenge, de març 12, 2006

Una opinió d'en Harold Bloom

Harold Bloom diu que si fos català li agradaria la independència

El crític literari i assagista nord-americà Harold Bloom ha manifestat avui que "si fos català" li agradaria que el seu país fos independent, tot i que ha reconegut que això és una mica inviable per qüestions econòmiques.

Bloom ha fet aquestes declaracions aquest cap de setmana durant una conferència sobre Ramon Llull i la tradició catalana, en el marc de l'àmplia programació sobre cultura catalana que s'està celebrant a la ciutat de Nova York.
L'autor de la polèmica obra El cànon Occidental, que versa sobre l'estudi de la literatura universal, ha indicat que Catalunya és "una idea o un complex d'idees, així com un lloc i una gent, unificades pel llenguatge i per una història d'opressió espanyola, que va culminar amb el feixisme de Franco".
"Sóc un professor i no un polític, però si fos català, m'agradaria que el meu país s'independitzés d'Espanya, encara que sé que és inviable econòmicament", ha afirmat.
Ha afegit que "l'honra de Catalunya, com la de la regió basca i Madrid és haver lluitat contra el feixisme militarista i clerical, i encara que tant per a catalans com per a castellans això pot semblar una mica arcaic, als Estats Units no ho és, ja que estem actualment governats per un règim teocràtic i militarista".
Bloom ha fet aquestes reflexions polítiques a la seva disertació sobre la figura de l'escriptor Ramon Llull, que va néixer a Mallorca, però a qui ha considerat com "el més català de tots els catalans".
Ha qualificat a aquest autor com el "reinventor" de la llengua catalana, de la mateixa manera que l'anglès William Shakespeare, l'italià Dante Alighieri, l'alemany Goethe o el francès Michel de Montaigne van tornar a inventar les seves pròpies llengües.
"Llull, més que Gaudí o Salvador Espriu -dues figures d'igual capacitat imaginativa- és el geni de la tradició catalana, de la mateixa manera que ho és el magnífic (militant anarquista Bonaventura) Durruti i el sublim novel·lista Baltasar Porcel", ha apuntat.
Bloom també ha qualificat Espriu i Ausiàs March com a puntals de la poesia catalana, de la mateixa manera que ho van ser Antonio Machado, Rafael Alberti, Luís Cernuda o Federico García Lorca, entre altres, per a la poesia moderna castellana.
"Catalunya és una cultura autònoma que legalment és part de la monarquia espanyola, però existeixen diferents : la Mallorca de Llull, la València de March i la Barcelona d'Espriu. Poca gent és tan devota potser de la imaginació com els catalans", ha ressaltat.
L'acte, que ha estat organitzat per l'Institut Ramon Llull, ha tingut lloc al Poet's House de Nova York, una entitat que alberga una biblioteca amb 45.000 volums de poesia d'autors procedents de tot el món.
En acabar la seva disertació, que serà publicada pròximament com a document acadèmic, Bloom també ha fet unes consideracions sobre l'Estatut català.
"No sé molt de l'Estatut. Hi ha molta tensió entre Madrid i Barcelona. Assumeixo que serà resolt, perquè ningú pot guanyar. És un problema intern", ha assenyalat.
"Crec que Barcelona és una tercera part internacional, una tercera part castellana i una tercera part catalana", ha afegit.
Finalment, el crític anglosaxó ha considerat que Barcelona i Madrid "no tenen res en comú", quant al "temperament, costums, maneres de pensar i l'idioma".

http://www.llull.com/llull/actualidad/noticias.jsp?temaNoticia=7&mes=3&ano=2006