dissabte, d’agost 01, 2009

Que venen els portuguesos

Vicent Sanchis

Que venen els portuguesos

Segons un informe de la Universitat de Salamanca, el 40 per cent dels portuguesos es federarien amb Espanya. Ostres! Hi ha gairebé més portuguesos que voldrien integrar-se a Espanya que catalans partidaris de segregar-se’n.

La memòria és curta i poc selectiva. Els senyors de l’Estat del costat semblen haver oblidat en molts pocs segles què va passar quan van formar part de la insigne Corona espanyola. Se’n van anar com van poder, defensant-se amb les ungles i els ullals, mentre els castellans s’entretenien a esclafar la revolta catalana. Ara diuen que volen tornar. Haurien d’apamar més els desitjos.

D’entrada, el seu interès per Espanya, segons el mateix estudi, no rep correspondència frontera lusitana ençà. Els espanyols no en volen saber res. Per què tant d’interès davant tanta indiferència? Al mateix estudi hi ha la resposta. Si només el 40 per cent de portuguesos voldrien federar-se amb Espanya, gairebé el 60 són partidaris de la implantació d’un sistema fiscal conjunt. No debades. Han fet comptes, s’han estudiat el cas andalús, l’extremeny i el gallec, que són els que tenen més a prop, i han decidit que ja els està bé.

El gran problema és saber qui paga tot això. El gran problema dels qui paguen. Amb Portugal el dèficit fiscal de Catalunya es multiplicaria per dos. O els uns o els altres. O federats amb Espanya o amb Portugal. I posats a triar, amb Portugal.