dimecres, de novembre 18, 2009

L’Ajuntament declara el català d’ús preferent

L’Ajuntament declara el català d’ús preferent

El reglament d’ús lingüístic comença a tramitar-se aquest dimecres

Cristina Palomar

Ha costat molt, però per fi Barcelona tindrà un reglament d’ús del català. La comissió de presidència donarà avui el vistiplau a l’aprovació inicial del text consensuat per govern i oposició després de mesos de reunions. A partir d’ara s’obrirà un termini de trenta dies per presentar al·legacions i el reglament definitiu s’aprovarà al desembre. A banda d’acabar amb l’anomalia que suposa que durant molts anys el consistori de la capital de Catalunya no tingués un reglament lingüístic d’obligat compliment, la principal novetat és que es defineix el català com “la llengua oficial d’ús normal i preferent de l’Ajuntament”.

La utilització de la llengua catalana afecta tots els àmbits del consistori: tant els que tenen a veure amb la llengua dels funcionaris en el seu tracte amb el ciutadà i la comunicació interna de l’estructura municipal, com la seva relació amb tercers, siguin empreses, entitats o altres administracions de l’Estat. Tot i això, el text deixa la porta oberta a la utilització d’altres llengües, com és el cas del castellà.

El text, al qual ha tingut accés l’AVUI, s’articula per capítols. El primer té a veure amb l’organització interna i estableix que “totes les actuacions internes s’han de fer en català”, inclosos els estudis i projectes encarregats a tercers. Respecte a la relació amb el ciutadà, tots els procediments s’hauran de fer en català, tot i que el ciutadà podrà demanar ser atès en castellà. En el cas de notificacions dirigides a persones residents fora de l’àmbit lingüístic català o institucions, es faran en la llengua pròpia de Catalunya i la llengua oficial del territori en qüestió.

Pel que fa a la retolació, un dels aspectes més criticats per les faltes ortogràfiques reiterades, s’haurà de fer tota en català. El consistori també haurà de vetllar perquè la publicitat privada a l’espai públic i en el mobiliari urbà es faci “normalment” en català.

Els funcionaris i el català


Una de les assignatures pendents és l’ús i el coneixement del català pels funcionaris municipals. Amb l’aplicació del reglament s’acabaran, per exemple, els informes de la Guàrdia Urbana en castellà i el nou personal laboral “haurà d’acreditar el coneixement del català en el grau adequat a la seva funció”. L’alcalde serà l’encarregat de fixar els criteris i els terminis per facilitar la formació en català de tot el personal de l’Ajuntament.

Per garantir l’aplicació del reglament, es crearà una comissió presidida per l’alcalde que es reunirà un cop l’any i en la qual no hi haurà cap representant dels grups de l’oposició. El tret de sortida al reglament el va donar CiU el juny del 2008 en presentar una proposta en solitari. No va prosperar perquè es va pactar crear una ponència per consensuar el nou text. L’última reunió es va fer la setmana passada.