dissabte, de juny 19, 2010

Un eventual referèndum d'autodeterminació donaria un 57.7% de vots pel 'Sí

Societat. dissabte, 19 de juny de 2010, 13:00

L'independentisme ja és majoritari a Catalunya, segons una enquesta d'El Periódico

Un eventual referèndum d'autodeterminació donaria un 57.7% de vots pel 'Sí', superant l'imperatiu marcat per l'ONU al plebiscit de Montenegro (55% a favor)

L'independentisme ha trencat l'empat tècnic amb l'unionisme i comença a ser majoritari. Aquesta és la principal conclusió que es pot treure del darrer baròmetre polític que publica avui El Periódico, que obté uns resultats molt clars a la pregunta directa que fa als enquestats sobre què votaria si avui se celebrés un referèndum d'autodeterminació oficial al Principat, com el que promou la Iniciativa Popular (IP) que es va presentar al Parlament. Un 48.1% hi votaria favorablement, un 35.3% ho faria en contra, un 2.6% en blanc i un 14% s'abstindria o no contesta. Amb aquestes dades, en un plebiscit oficial el "Sí" obtindria el 57.7% de suport, mentre que el "No" es quedaria en el 42.3%, a més de 15 punts de distància. Les dades han variat respecte el baròmetre que va fer el mateix diari el desembre de 2009, després de la primera onada de consultes, on mostrava un empat tècnic entre les dues opcions (39% a favor i 40.6% en contra, 2% en blanc i 18.4% s'absté o no contesta, que en un referèndum donarien un 49% pel "Sí" i un 51% pel "No").

L'enquesta també assegura que dos terços dels enquestats veuen malament que es convoqui ara mateix un referèndum d'autodeterminació, per només un terç que ho veu bé. En canvi, són majoria (59%) els que creuen que es recolliran les signatures necessàries per a convocar-lo, per només un 31.1% que creu que no. Igualment més de la meitat (51.6%) opinen que el Parlament de Catalunya aprovaria celebrar-lo, i un 32.3% creu que no ho faria.

La pregunta que més unanimitat reuneix és la que demana als enquestats si creuen que el govern espanyol aprovaria la celebració d'aquest referèndum. Fins a un 81.4% opinen que no l'aprovaria, i només un 8.8% creuen que sí.

Aquest baròmetre d'El Periódico confirma el creixement sostingut de l'independentisme, tal com han vingut marcant la majoria d'estudis, especialment fets per aquest diari i per La Vanguardia, però també per TV3 i per altres mitjans. De l'empat tècnic de les darreres enquestes s'està passant ja a la majoria social independentista.