diumenge, de febrer 13, 2011

Cinema en català

Pluja de premis per a ‘Pa negre'

Agustí Villaronga amb el Goya al millor guió adaptat, un dels nombrosos premis que va rebre ahir ‘Pa negre' Foto: DANI POZO / AFP.

Eren la una de la matinada quan la productora Isona Passola pujava a l'escenari del Teatro Real de Madrid i deia, exultant: “Ha estat un plaer rodar en català, la nostra llengua; vosaltres ho heu entès i ho heu votat. Sempre aneu per davant, companys del cinema!”. Pa negre s'acabava d'endur el novè Goya de la nit. Minuts abans, Agustí Villaronga pujava per segona vegada, per rebre el guardó al millor director. Ja ho havia fet, un parell d'hores abans, per recollir el de millor guió adaptat. Marina Comas es va tornar a col·lapsar entre llàgrimes, com en els Gaudí, quan va guanyar el premi a la millor actriu revelació. Va ser el primer cop que es va sentir Pa negre a la gala de l'Acadèmia. Després arribaria el tercer Goya, per a Laia Marull (actriu de repartiment); el de millor actriu, per a Nora Navas, i el d'actor revelació, per a Francesc Colomer. També van caure el de millor direcció artística, per a Ana Alvargonzález, i el de fotografia, per a Antonio Riestra, que va definir aquest viatge a la Catalunya profunda com “un regal rere l'altre”. Agustí Villaronga va dir, en rebre el premi del guió: “Després de tants anys de ser vist com un bicho raro, estic molt satisfet d' aquest premi”, i el va voler compartir amb Emili Teixidor i la productora, Isona Passola.

D'altra banda, un film sobre un expresident de la Generalitat, Bicicleta, cullera, poma, va aconseguir el Goya al millor documental. Pasqual Maragall i Diana Garrigosa van acompanyar el productor, Oriol Ivern, a recollir el premi.

Ahir a Madrid, quan el Barça ja havia guanyat la copa del Rei contra el Reial Madrid, fins i tot l'espontani va ser català. Jimmy Jump va espatllar un dels moments culminants de la vetllada, quan va irrompre a l'escenari quan anaven a donar el cinquè Goya a Javier Bardem, com a millor actor per Biutiful. Portava l'habitual barretina i va parodiar un actor recollint un premi davant les mirades atònites de tothom.

También la lluvia va començar bé la vetllada, però al final només van tenir premis Karra Elejalde (actor secundari) i Alberto Iglesias (banda sonora original). Balada triste de trompeta partia com a favorita amb 15 nominacions, però només va obtenir els premis de millor maquillatge i efectes especials.

Darrera actualització ( Dilluns, 14 de febrer del 2011 02:00 )