diumenge, de setembre 11, 2011

Cal defensar l'escola catalana

Mas: “Defensarem el català per tot arreu i amb tots els mitjans al nostre abast”

El president del govern remarca que hi ha coses “amb les quals no es pot jugar i la nostra llengua és una d'elles”
La classe política i els assistents a l'acte de la Ciutadella, excepte la presidenta del PP, aplaudeixen l'aferrissada defensa del model lingüístic català de Màrius Serra
11/09/11 14:45 - Barcelona - N.R

L'ofrena floral a Rafael Casanova dóna el tret de sortida a la Diada
Camacho demana símbols espanyols en els actes de la Diada
SI recrimina a Mas que hagi trigat 31 anys en adonar-se de com és Espanya
El PSC demana que la Diada serveixi per “reafirmar els valors compartits i plurals del catalanisme”
Anglada afirma que els problemes de Catalunya són l'excés d'immigració i l'atur i no la immersió lingüística
El PP condemna que l'estelada sigui present en el monument a Casanova
Trias crida a posar la senyera als balcons per defensar-se dels “atacs” contra Catalunya

“Ha de quedar clar que defensarem el català per tot arreu i amb tots els mitjans al nostre abast, perquè hi ha coses amb les quals no es pot jugar i la nostra llengua és una d'elles”. Així de contundent s'ha mostrat el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, després de l'acte institucional de la Diada celebrat al parc de la Ciutadella, on tota la classe política i tots els assistents, excepte la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, han aplaudit l'aferrissada defensa del model lingüístic català feta per Màrius Serra.

Català a l'atac

L'escriptor i lingüista Màrius Serra ha participat en els actes amb una glossa a Pompeu Fabra per commemorar el centenari de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. El text li ha servit, però, per fer una encesa defensa del model lingüístic català i la immersió a l'escola. “En el segon segle de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, necessitem més immersió lingüística que mai”, ha etzibat Serra, que ha acabat el seu parlament amb un “Català a l'atac! Visca la llengua viva!”. El públic de l'acte ha contestat ràpidament aixecant-se de les seves cadires per aplaudir i amb crits a favor de la independència. Una gran ovació per part de tot l'auditori, excepte de la presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, que ha optat per ventar-se.

En aquest context, Mas, que s'ha negat a contestar els periodistes en castellà “en un dia com avui”, ha detallat després: “No pretenem importunar ni indignar ni molestar ningú, simplement és la nostra llengua des de fa més de 800 anys, és l'ADN de la nostra identitat i, fins i tot, hi ha gent que va perdre la vida per defensar-la. I, per tant, ha de quedar clar que la defensarem per tot arreu i amb tots els mitjans al nostre abast”.

Dit això, i en preguntar-li per futurs acords amb els populars, ha advertit que “hi ha temes que, per col·laborar, han de ser respectats”. “Es tracta de respectar la identitat i els símbols del país. Es tracta de defensar les lleis del Parlament”, ha argumentat el president.

En aquesta línia, ha destacat que la seva anunciada “transició nacional catalana” cap a cotes de sobirania més elevades està en marxa, accelerada en part pels atacs a la llengua i l'autogovern catalans, que contribueixen a atreure més gent cap a les tesis catalanistes.

“Els que ja estaven convençuts, segueixen convençuts, i els que no n'estaven tant, veient com se'ns tracta moltes vegades en coses molt sensibles i veient el tracte econòmic que rebem, s'apunten més a les tesis catalanistes”, ha assegurat.

Ara bé, segons el president del govern, “no es tracta d'un moviment estrictament polític. La transició nacional catalana, en el fons, és que en les ments i els sentiments de la gent de Catalunya vagi quallant aquesta necessitat de més sobirania i més llibertat”
Darrera actualització ( Diumenge, 11 de setembre del 2011 19:10 )