diumenge, de juny 09, 2013

Jeremy Greenstock: «Si està pactat, Catalunya serà reconeguda a l'ONU»

http://www.naciodigital.cat/noticia/55790/jeremy/greenstock/si/esta/pactat/catalunya/sera/reconeguda/onu


ACN | Actualitzat el 09/06/2013 a les 10:55h

Jeremy Greenstock: «Si està pactat, Catalunya serà reconeguda a l'ONU»

L'exambaixador britànic de l'ONU avisa que si Espanya continua "resistint-se a un canvi" els catalans tindran "indubtables dificultats"

L'exambaixador britànic davant de l'ONU i president de l'associació UNA-UK, Jeremy Greenstock. Foto: ACN

 Catalunya no tindrà "cap problema" per ser reconeguda a l'ONU si esdevé independent a través d'un procés acordat amb l'Estat, però patirà "indubtables dificultats" si Madrid prohibeix el referèndum o l'ignora. Aquesta és l'opinió del diplomàtic britànic Jeremy Greenstock, exambaixador del Regne Unit a les Nacions Unides i president de l'UNA-UK. En una entrevista a l'ACN, Greenstock assegura que l'autodeterminació genera "simpaties" a les Nacions Unides, però admet que els seus membres tenen "un sentiment encara més fort" de "respecte" per la sobirania dels estats tradicionals. Si Madrid digués a tothom de fora 'perdeu-vos, marxeu, aquest és un afer nostre', ho hauríem de respectar", reconeix.
 
Jeremy Greenstock, que va ser l'ambaixador del Regne Unit davant de les Nacions Unides entre el 1998 i el 2003 després d'una carrera diplomàtica de 35 anys, assegura que "diversos països d'arreu d'Europa i d'arreu del món podrien votar diferent a l'ONU", reconeix el diplomàtic, que afegeix: "Catalunya necessitaria el suport d'altres nacions per ser reconeguda a l'ONU com un nou estat".
 
El control, però, el té Madrid, com admet el propi Greenstock. "Des del meu punt de vista, Catalunya no pot assenyalar cap principi o article constitucional que li doni el dret a l'autodeterminació, i l'ONU no li dóna el dret a separar-se d'Espanya", defensa. Considera a més que els catalans tenen "una revindicació moral" però no necessàriament "un dret" a l'autodeterminació, i hauran d'argumentar la necessitat del referèndum i de la independència "des del punt de vista de la justícia del seu cas, d'acord amb la situació moral del que és legítim per l'ONU", afirma. Escòcia, assegura, estava en la mateixa situació però el Regne Unit "té una base democràtica suficient i una història de negociacions" que ha permès acordar la consulta. 
 
Greenstock assegura que a nivell internacional la situació a Catalunya "s'està observant": "Però el govern espanyol no permetrà que se'n parli formalment sota cap marca de l'ONU". "Veig que hi haurà dificultats considerables pel Regne d'Espanya en acordar la independència de Catalunya, perquè podria afectar l'estabilitat futura del que quedaria de l'estat", observa l'exambaixador britànic. 
 
Si les converses entre Catalunya i Espanya s'estanquen, l'ONU podria actuar com a mediadora, assegura Greenstock. "Qualsevol país té el dret d'utilitzar els serveis de l'ONU d'aquesta manera, però em resulta difícil imaginar que Madrid iniciés aquest tipus de petició, i Catalunya no pot perquè no és membre de les Nacions Unides", reconeix. "En teoria és possible, però hi ha dificultats. Catalunya té pocs drets internacionals fora del Regne d'Espanya", sentencia el diplomàtic britànic.