dijous, de juliol 29, 2010

El Parlament remata la ‘fiesta'


El Parlament remata la ‘fiesta'

El Parlament va donar ahir l'estocada final a les curses de braus que, a partir de l'1 de gener del 2012, seran un espectacle prohibit a Catalunya. Amb màxima expectació de taurins i animalistes i en un debat seguit per mitjans d'arreu del món, la cambra catalana va donar llum verda a la iniciativa legislativa popular (ILP) promoguda per la plataforma Prou –amb 180.000 signatures al darrere– per vetar les corrides en una votació en la qual els diputats del PSC i CiU van fer-ho segons la seva consciència, sense directriu de grup.

La llibertat a l'hora de prémer el botó va ser la clau, i la federació és qui va decantar la balança cap a la prohibició. Al suport ja clar d'entrada dels 21 diputats d'ERC i 12 d'ICV-EUiA s'hi van sumar 32 vots de les files de CiU –entre els quals Artur Mas– i 3 del PSC. El resultat va ser contundent: 68 vots a favor davant dels 55 en contra i les 9 abstencions. Tres diputats no hi van participar.

L'hemicicle va rebre la decisió amb eufòria i aplaudiments dels pares de la ILP, que, reforçats per la victòria catalana, prometen continuar la batalla contra la tauromàquia a la resta de l'Estat. També amb llàgrimes, com les del torero Serafín Marín, entre els convidats a l'hemicicle. I amb indignació per part dels aficionats als toros concentrats fora del Parlament, oportunament separats dels que ho feien a favor de la iniciativa.

El govern, malgrat que tenia clar que Catalunya seguiria les illes Canàries com a segon territori que aprova el veto als toros, va viure la jornada amb neguit, especialment el PSC. Ho va demostrar el president de la Generalitat amb una declaració institucional per constatar que la iniciativa no era obra ni de l'executiu ni dels partits i que ell hi havia votat en contra. José Montilla va fer una crida a la calma i a la responsabilitat.

El temor és que es traslladi un debat –que tots els grups, tret del PP i Ciutadans van situar en l'àmbit de la protecció dels animals– al terreny identitari, en un moment en què les aigües ja baixen mogudes arran de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. Montilla rebutjava que la ILP sigui “un termòmetre” de la relació de Catalunya amb Espanya, desgastada per un pronunciament que ahir complia un mes.

La prohibició va provocar una reacció en cadena a Espanya, amb valoracions contràries, algunes d'irades, des del món taurí. El PSOE es va veure obligat a navegar entre el respecte a una decisió presa pel Parlament i l'oposició a la prohibició, que van deixar clara pesos pesants com Alfredo Pérez Rubalcaba i José Blanco. El PP, en canvi, es va agafar ràpidament al veto, excusa perfecta per girar full del capítol de la sentència de l'Estatut, que tant els incomoda a Catalunya quan falten pocs mesos per a les eleccions. Els populars ja van anunciar que portaran al Congrés la restitució de les corrides com a bé cultural arreu de l'Estat, és a dir, també a Catalunya.

Les valoracions van traspassar fronteres i la decisió, històrica, va aparèixer als mitjans digitals d'arreu del món.

Darrera actualització ( Dijous, 29 de juliol del 2010 10:10 )